Nieuws

Afscheid van directeur Normec FSS

Roy Senden

Directeur Roy Senden gaat met pensioen

Na 47 jaar werkzaam te zijn geweest in de brandveiligheidsbranche gaat Roy Senden, Managing Director van Normec FSS, begin augustus 2022 met pensioen. In dit afscheidsinterview nemen we zijn carrière in vogelvlucht door.

Van jongs af aan passie voor het vak

Roy: “Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik van de rijdende trein afstap die Normec nu is. Aan de andere kant is dit gewoon het beste moment om te stoppen. Ik ben nu 64 jaar en in totaal 47 jaar actief in de brandbeveiligingsbranche.”

Die carrière begon al op 17-jarige leeftijd. Als jonge jongen zei hij altijd al dat hij brandweerman wilde worden én dat hij miljonair wilde worden: “Die focus heb ik al van jongs af aan gehad. Ik was al vroeg heel ondernemend en verkocht van alles. Aan mijn broers en zussen, mijn klasgenoten en later aan collega’s. Het brandweerverhaal zat er ook al vroeg in. Zelfs iets te goed, want ik heb als kind in Roosendaal een aantal keren een flinke fik veroorzaakt. Zo heb ik de schuur van mijn ouders afgebrand en een hut die ik zelf had gebouwd, inclusief de grasweide met bomen eromheen. Die fascinatie voor vuur leidde tot een focus op het bestrijden van brand. Ik meldde me aan bij de brandweer in Roosendaal, waar ik als 17-jarige mee mocht lopen als vrijwilliger. Parallel daaraan werd ik beroepsbrandweerman bij de Koninklijke Luchtmacht.”

Van repressief naar preventief

De passie voor de brandweer zit er nog steeds in bij Roy. Hij heeft immers 12,5 jaar beroepsmatig bij het brandweerkorps gewerkt. Totdat hij geveld werd door een virusziekte en negen maanden moest revalideren. Roy: “Mijn vrouw heeft mij destijds uit het revalidatiecentrum gehaald om mij aan het werk te zetten. Dat leek haar een veel beter idee en ze had gelijk. Vanuit mijn rolstoel begon ik met het bellen van mensen voor mijn nieuwe bedrijf, waarmee ik controle en onderhoud van draagbare blusmiddelen aanbood. Zo maakte ik de switch van brandbestrijding naar brandpreventie.”

Al snel leverde Roy ook blusmiddelen en kocht hij er een meldkamer bij, waarmee zijn bedrijf qua grootte het tweede werd in Nederland. Dat bedrijf verkocht hij aan UTC en zo ontstond Chubb Flame Control. Daar tekende zich al een patroon af dat zich vaker zou herhalen in zijn carrière. Roy is gespecialiseerd in het bouwen van bedrijven, het benutten van commerciële kansen en heeft zeer veel betekend voor de branche van (brand)veiligheid in de breedste zin van het woord. Het integrale denken over brandveiligheid, wat inmiddels gemeengoed is in de branche, is iets waar Roy als eerste mee kwam.

Bijzondere Ondernemers Visie

Roy heeft diverse prijzen en oorkondes ontvangen als ondernemer vanwege zijn visie. Een hoogtepunt was het ontvangen van de Bijzondere Ondernemers Visie trofee in 1995. Daar was hij bijzonder trots op, zo vertelt hij: “Zeker omdat het niet alleen maar goed ging in mijn carrière, er gingen ook dingen mis. Maar de visie was er altijd.”

Zijn hele werkzame leven heeft Roy in de brandbeveiliging gewerkt. Hij heeft als (interim)manager tal van bedrijven ondersteund en begeleid met visie en brandbeveiligingsconcepten. Zoals B & V brandveiligheid, BOOA opleidingen, Chubb en Ajax fire safety and security, Brand Veilig Nederland, Breijer bouw en installatie en Kiwa BPSI. Tot begin augustus 2022 is hij nog algemeen directeur bij Normec FSS en aandeelhouder van de Normec Group.

Opvolger bij Normec FSS

Het huidige Normec FSS is ontstaan uit het in 2001 opgerichte Brand Veiligheid Inspecties (BVI). In 2016 werd BVI, waar Roy destijds commercieel directeur en aandeelhouder was, onderdeel van Normec Group en een jaar later wijzigde de naam naar Normec Fire Safety & Security. Roy was er dus vanaf het begin bij. En zijn vrouw ook, die hij speciaal nog even wil benoemen: “Mariëtte heeft mij niet alleen gesteund, zij heeft letterlijk naast mij gewerkt. Ik ben haar heel dankbaar.”

Normec FSS groeide op alle gebieden en Roy vond dat dit het juiste moment was om te stoppen met werken. Na meerdere bedrijven succesvol te hebben verkocht, gaat hij nu genieten van andere dingen dan werk. De laatste anderhalf jaar heeft Roy zijn kennis en visie over brandveiligheid overgedragen aan de nieuwe commerciële man Koen Jagers: “Koen is benaderbaar en toegankelijk, dat zijn wat mij betreft de belangrijkste kwaliteiten die je nodig hebt in dit vak. Je moet doen wat je belooft en altijd klaarstaan voor klanten. Dat weet Koen. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij samen met Maurits van der Els als Operationeel Directeur de huidige groei van Normec FSS kan voortzetten.”

Klanten scoren bij een golftoernooi

Op de vraag waar hij het meest trots op is en wat hij het meest gaat missen, weet Roy goed een antwoord te formuleren: “Ik ben er trots op dat ik een fijn en stabiel leven leid samen met vrouw, maar ook dat we ondanks pieken en dalen onszelf zijn gebleven. Ik heb mijn dromen nagejaagd en waargemaakt. Het was gewoon heel mooi om dit allemaal mee te maken. Wat ik zeker ga missen, is het netwerk dat ik heb opgebouwd in de loop der jaren. Zo ontzettend veel leuke mensen. Het contact met klanten ga ik missen, maar ook de persoonlijke relaties die zijn gegroeid. Sommige grote klanten lopen al 30 jaar mee met mijn bedrijven. Die ga ik missen, net als naar huis toe gaan na een golftoernooi met een bierviltje in mijn zak met namen van potentiële klanten.”

Roy eindigt met een dankwoord: “Ik wil graag iedereen bedanken die mij gesteund heeft. Familie, vrienden en collega’s, maar ook klanten en concurrenten. Speciale dank aan de medewerkers, want met hen heb ik altijd een goede band gehad.”

Roy, we gaan jou ook zeker missen bij Normec FSS. Nogmaals, namens ons allemaal, bedankt voor al je harde werk, je visie en je wijsheid!

Gerelateerd nieuws

BVI verder als Normec Fire Safety & Security

BVI verder als Normec Fire Safety & Security

Hoe Normec FSS zich voorbereidt op de toekomst

Hoe Normec FSS zich voorbereidt op de toekomst

Doeleman Logistiek en Normec FSS bouwen samen aan de toekomst

Doeleman Logistiek en Normec FSS bouwen samen aan de toekomst