Nieuws

Een blik op de toekomst in brandveiligheid

Roy Senden

Hoe Normec FSS zich voorbereidt op de toekomst

Roy Senden, voormalig directeur van Normec FSS, heeft 45 jaar in het brandveiligheidsvak gezeten. Hij neemt ons mee in zijn blik op de toekomst in brandveiligheid, de uitdagingen die daarbij komen kijken en de manier waarop Normec FSS hierin een steentje kan bijdragen.

Kennis, kunde en veel ervaring

Het is fijn om een bedrijf te leiden op basis van kennis, kunde en heel veel ervaring. Deze drie pijlers brengen namelijk de nodige successen met zich mee. Normec FSS is een type A geaccrediteerde inspectie-instelling die onder deze naam zes jaar bestaat, maar met veel medewerkers die al tientallen jaren werkzaam zijn in het vakgebied.

Het bedrijf bestaat uit een aantal overgenomen inspectie-instellingen met een vlekkeloze staat van dienst. Daar schuilt ook meteen een risico in. Vooruit denken, anticiperen op de toekomst, moderniseren, kansen benutten, aanpassing van kwaliteiten en het aantrekken van nieuw personeel. Daar zit de uitdaging om succesvol te kunnen zijn én blijven. Het is niet zo dat ik een SWOT-analyse wil schrijven, maar juist gewoon een herkenbaar fenomeen aan het licht brengen en laten zien hoe wij daar als Normec FSS mee omgaan.

Als ik mijn ogen een beetje toeknijp en mijmer over de afgelopen 45 jaar dat ik in brandveiligheid-land heb mogen werken, bedenk ik hoe dankbaar ons vak is. De doelstelling die ik in mijn leven had, is om als zelfstandig ondernemer zo succesvol mogelijk te worden en mijn steentje bij te dragen aan een zo brandveilig mogelijk Nederland en de wereld daar omheen.

Veranderingen in de wereld van brandveiligheid

De veranderingen die ik in al die jaren heb waargenomen zijn talloos in positieve zin en de anekdotes zijn zeker niet minder. In een ander artikel zal ik eens een aantal ludieke voorvallen beschrijven die mij zoal zijn overkomen. Nu gaat het erom wat Normec FSS dan zo speciaal maakt in het zich aanpassen aan de gevraagde competenties. Vanzelfsprekend denk je hierbij aan een optimale werkomgeving, goed gefaciliteerde werkplek, prettige werksfeer, goede voorwaarden en werken met een state-of-the-art automatiseringssysteem. Maar bovenal denk ik aan collega’s met kennis en kunde, aangepast aan deze tijd. Waar ‘oud en nieuw’ elkaar ontmoeten, omhelzen en samenwerken ligt het succes voor de hand. De ervaringen vanuit de oude doos meenemend naar een verfrissende omgeving met ideeën van nu en daar een goed beleid op maken is wellicht een open deur, maar ook werkelijk de sleutel tot succes.

“Waar ‘oud en nieuw’ elkaar ontmoeten, omhelzen en samenwerken ligt het succes voor de hand.”

Relatiemanagement vanuit de grijze massa van generalisten, die nauwelijks geautomatiseerd waren, overdragen aan CRM systemen en toevertrouwen aan academisch afgestudeerde specialisten brengt heel veel extra diepgang met zich mee. De huidige maatschappij heeft behoefte aan kennis op basis van voortschrijdend inzicht in ons toch al complexe wereldje van brandveiligheid. De gebruiksfuncties zoals we die kennen, zijn allemaal onderhevig geweest aan enorm veel veranderingen. Die veranderingen brengen de nodige risico’s met zich mee. De antwoorden die we daarop hebben gevonden vragen dus om nieuwe oplossingen en inzichten. Om maar enkele risico’s te benoemen waar we vroeger minder of geen last van hadden:

  • Complexe opslag van chemische middelen in betreffende fabrieken en dan met name bij logistieke processen.
  • Lithium accu’s van auto’s, scootmobielen, laadpalen, waterstofvoertuigen, benzine, diesel en gas allemaal onder één dak in parkeergarages. Auto’s met heel veel meer brandrisico en een grotere verbrandingswaarde.
  • Uitdagingen in de bouw door steeds grotere complexen die je fantasie te boven gaan (in oppervlakte zowel horizontaal als verticaal, ondergronds en in hoogbouw).

Een nieuwe uitdaging

De vergrijzende massa mensen die blootgesteld staat aan de nieuwe risico’s, vormen een nieuwe uitdaging. Voorbeelden te over waar wij met man en macht aan werken om daar verantwoord mee om te kunnen gaan, maar ook die bewaar ik graag voor een ander artikel. Onze mensen worden daarop getraind door middel van opleidingen. De scope waarin wij werken en waarvoor wij geaccrediteerd zijn is heel breed en daarom hebben wij verstand van integrale brandveiligheid en kunnen we onze beoordelingen, pragmatisch en zeer deskundig doen aan de hand van de CCV inspectieschema’s.

Vanwege ons zeer brede netwerk en samenwerking met alle stakeholders blijven we op de hoogte van de meest recente vraagstukken en de antwoorden daarop. Ons team werkt samen op alle niveaus van inspecteur tot en met secretariaat waar het belang van de klant voorop staat.

Normec FSS staat niet alleen, maar is onderdeel van de Normec Group en daar is zeer veel kennis aanwezig om uit te putten en dat maakt ons zo uniek. We zijn dan ook beretrots op ons gemêleerde gezelschap van jong tot oud, van ervaringsdeskundigen tot en met academisch afgestudeerden. We hebben elkaar allemaal nodig en zo ook onze klanten. Het maakt Normec uniek en wij geven zichtbaar de jongere generaties de ruimte om ervoor te zorgen dat wij aan de top blijven.

BVI verder als Normec Fire Safety & Security

BVI verder als Normec Fire Safety & Security

Directeur Roy Senden gaat met pensioen

Directeur Roy Senden gaat met pensioen

Normec aanwezig bij landelijke vuurwerkdag

Normec aanwezig bij landelijke vuurwerkdag