NIEUWS

Criteria per gebruiksfunctie in één overzicht

Inspecteur checkt ontruimingsalarmsinstallatie

Wanneer is een Brandmeldinstallatie verplicht?

Veiligheid is een cruciaal aspect van elk gebouw, of het nu gaat om een woonhuis, een kantoorpand of een industriële faciliteit. Om deze veiligheid te waarborgen, is het vaak noodzakelijk om brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties te installeren. Maar wanneer zijn deze installaties verplicht? Het antwoord op deze vraag hangt af van de specifieke kenmerken en gebruiksbestemming van het gebouw.

In Nederland worden de regels en criteria voor deze installaties bepaald door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), de opvolger van het Bouwbesluit 2012. De omvang van bewaking wordt bepaald vanuit het BBL voor brandmeld- en het type ontruimingsalarminstallaties, afhankelijk van de gebruiksfunctie van een gebouw. De gebruiksfunctie vormt de basis voor het bepalen van de verplichting tot het installeren van een brandmeld- of ontruimingsalarminstallatie. De beschrijving van de gebruiksfunctie geeft vaak al duidelijkheid over het beoogde doel van het betreffende gebouw of bouwdeel. Naast de gebruiksfunctie wordt ook gekeken naar het aantal vierkante meters vloeroppervlak en de hoogte van de gebruiksvloer om te bepalen wanneer een installatie verplicht is.

Indeling op basis van gebruiksfunctie

Voorbeelden van gebruiksfuncties zijn onder andere woonfuncties, bijeenkomstfuncties, celfuncties, gezondheidszorgfuncties, industriefuncties, kantoorfuncties, logiesfuncties, onderwijsfuncties, sportfuncties, winkelfuncties en andere gebruiksfuncties zoals treinstations en tankstations. De aansturingstabel geeft een overzicht van de criteria voor het vaststellen van de verplichting van een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie en inspectiecertificaat. Op basis van gebruiksfunctie, oppervlakte en hoogte kan worden bepaald welke bewakingsvorm vereist is, bijvoorbeeld gedeeltelijke of volledige bewaking. In sommige gevallen kan zelfs worden volstaan met niet-automatische bewaking (handbrandmelders). Ook is duidelijk te overzien of een doormelding naar de Regionale Alarm Centrale (RAC) of zorgpost verplicht is.

De criteria per gebruiksfunctie in één overzicht.

Bekijk de aansturingstabel

Voorwaarde voor verzekering

Belangrijk: zelfs als een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie niet verplicht is volgens het Bouwbesluit 2012 / Besluit bouwwerken leefomgeving, kan de verzekeringsmaatschappij als eisende partij een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie eisen. De eisen en eventueel aanvullende voorwaarden zullen worden opgenomen in een basisontwerp (programma van eisen / uitgangspuntendocument).

Voldoe aan veiligheidsnormen

Wilt u meer weten over de specifieke criteria voor uw gebouw? Bekijk dan onze uitgebreide aansturingstabel met alle vereisten per gebruiksfunctie. Zo bent u goed voorbereid en voldoet u aan de veiligheidsnormen.

Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht?

Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht?

Nieuwe CCV-schema's voor brandbeveiliging

Nieuwe CCV-schema’s voor brandbeveiliging

Een brandmeldinstallatie: de ‘stille’ held in brandveiligheid

Een brandmeldinstallatie: de ‘stille’ held in brandveiligheid