Inspecties

Bouwkundige brandveiligheid

Bouw en evacuatieplan

Bouwkundige brandveiligheid

Regelmatig krijgen wij de vraag van eigenaren, gebruikers en/of beheerders van gebouwen waarom een bouwkundige brandveiligheidsinspectie nog nodig is, als alle brandveiligheidsinstallaties in het gebouw op orde zijn. We begrijpen de vraag. Toch kan de schade bij brand aanzienlijk zijn, omdat de installaties niet optimaal werken vanwege bouwkundige oorzaken.

Zo kan het gebeuren dat een brandwerende muur geen zestig minuten standhoudt, maar slechts zes minuten, omdat er een kabelgoot is doorgetrokken voor de nieuwe airco. Vluchtwegen kunnen weliswaar breed genoeg zijn, maar ook vol spullen staan en zo onneembare hordes worden. Het slot van de nooddeur kan ontgrendelen bij brand, maar omdat de deur nooit wordt geopend kan hij klemmen. U moet er niet aan denken dat zoiets gebeurt wanneer er brand is.

Waarom Normec FSS? 

  • We beschikken over vakbekwame en ervaren inspecteurs. 
  • Alle inspecteurs hebben hun eigen specialisme en brede kennis. 
  • Ons doel is om toonaangevend te zijn en te blijven in de markt.  
  • We zijn geaccrediteerd voor ISO 17020 om de kwaliteit te waarborgen. 

Extra zekerheid

Natuurlijk letten onze inspecteurs ook tijdens hun installatietechnische brandveiligheidsinspecties op de bouwkundige brandveiligheid. Een tekortkoming die niet binnen de scope van deze inspecties valt, kan echter de werking van de brandveiligheidsinstallaties negatief beïnvloeden. En mogelijk catastrofale gevolgen hebben als er echt brand uitbreekt. Een bouwkundige brandveiligheidsinspectie biedt dus extra zekerheid en veiligheid.

Wat toetsen wij?

Een bouwkundige brandveiligheidsinspectie bestaat in de basis uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is de zogenaamde plantoetsing. Die voeren we uit bij nieuwbouwprojecten en bij bestaande bouw die een nieuwe functie of bestemming krijgt. Het voordeel van zo’n toetsing vooraf is dat deze u in een later stadium veel geld kan besparen. Een aanpassing van een bouwtekening is doorgaans veel minder kostbaar dan een aanpassing in een reeds gebouwde constructie of geplaatste installatie.

Van beide onderdelen van de inspectie ontvangt u een uitgebreide rapportage met daarin duidelijk vermeld op welke punten het gebouw nog niet aan het Bouwbesluit voldoet.

Tijdens de plantoetsing bekijken we aan de hand van de plannen en tekeningen van het gebouw een aantal zaken, zoals:

  • Is de constructie van het gebouw sterk genoeg?
  • Voldoen de brandcompartimenten aan de gestelde eisen?
  • Zijn er meer of misschien minder brandveilige compartimenten nodig?
  • Zijn er genoeg vluchtroutes en voldoen deze aan de eisen uit het Bouwbesluit?
  • De plantoetsing voeren we uit op ons eigen kantoor.

Waarom Normec FSS?

Normec FSS is type A geaccrediteerd. Dit betekent dat we periodiek gecontroleerd worden door de RvA op onafhankelijkheid en onze interne processen. Ook hebben onze inspecteurs kennis van alle wet- en regelgeving en volgen continue bijscholing. Voor een bouwkundige brandveiligheidsinspectie bestaat nog geen accreditatie, maar omdat al onze systemen en inspecteurs voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden, profiteert u daarvan als u bij ons een bouwkundige brandveiligheidsinspectie afneemt.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag een offerte aan

Dit vinden klanten over Normec.

Hertek logo
Hertek

Niet voor niets kiest Hertek primair voor Normec FSS

“De uiteindelijke keuze voor het inschakelen van een onafhankelijk inspectiebureau ligt uiteindelijk bij onze klanten, maar zij die in aanraking komen met de trajecten zijn tevreden.”

FAQ

Alle meest gestelde vragen
op een rij.

Wat is een inspectiecertificaat?

Een inspectiecertificaat toont aan dat de brandbeveiligingsinstallatie geschikt is in de context waarin deze geplaatst is en wordt geëist vanuit het Bouwbesluit 2012. Het kan alleen kan worden afgegeven na goedkeuring van een inspectie-instelling. Een inspectie-instelling die bevoegd is om een inspectiecertificaat af te geven, moet een type A geaccrediteerde inspectie-instelling zijn, die voldoet aan de NEN-EN ISO/IEC 17020.

Wat gebeurt er als bij een inspectie een afwijking wordt gevonden?

Indien er tijdens een inspectie een afwijking wordt vastgesteld, dan wordt dit genoteerd in het inspectierapport. In dit geval kan er geen inspectiecertificaat worden afgegeven. De opdrachtgever krijgt de tijd om de afwijking de corrigeren. Met een herinspectie wordt vervolgens beoordeeld of alles nu in orde is.

Waarom moet ik mijn brandveiligheidssystemen laten inspecteren?

Waar een onderhoudsbedrijf alleen kijkt naar de technische werking van het brandbeveiligingssysteem, kijkt een inspecteur naar het complete plaatje. Werken alle systemen goed samen? Zijn de bouwkundige voorzieningen in orde? En kloppen de organisatorische maatregelen? Dit geeft meer zekerheid over de werking van het brandveiligheidssysteem in de praktijk. Met jaarlijkse inspecties worden de risico’s dus nog meer beperkt. Bij de inspectie wordt gekeken naar de installatie, de daarmee samenhangende bouwkundige voorzieningen en organisatorische maatregelen. Samen zorgen ze voor een brandveilig gebouw. Is alles in orde? Dan wordt het inspectiecertificaat afgegeven. Dit is een belangrijk document voor de verzekeraar.