Referentie

Van achterstallig onderhoud naar volledig gecertificeerd

Auditor met klembord

Klant aan het woord: Van Happen Containers

 

Van Happen Containers logo

 

Toen bij afvalverwerker en transportbedrijf Van Happen Containers het brandbeveiligingssysteem niet volledig gecertificeerd bleek, schoten zij direct in regelmodus. Het bedrijf moet echt van de installaties op aan kunnen.

De afvalbranche heeft namelijk een groter risico op brand. Het afval kan bijvoorbeeld gaan broeien en vlam vatten. Vanwege ontbrekende documenten was het traject complexer dan gedacht. Gelukkig wist Technisch Manager Sven Sterkendries hier wel raad mee en hielp Van Happen Containers om alles op orde te krijgen.

Op weg naar het inspectiecertificaat

Van Happen Containers zamelt al ruim 85 jaar diverse afvalstromen in voor bedrijven en particulieren en verwerkt deze op een milieuvriendelijke wijze. Ook leveren zij verschillende soorten opslagunits en regelen ze transport van moeilijk te laden en lossen goederen. Vanwege de aard van het werk, is het risico op een brand aanwezig. Het is daarom extra belangrijk dat de brandmeld- en sprinklerinstallatie goed hun werk doen.

Des te vervelend toen bleek dat de sprinklerinstallatie niet volledig gecertificeerd was. Yannick Gommans, Facilitair Manager, kreeg de taak om het certificeringstraject te begeleiden. “We dachten dat we met het installatiecertificaat en jaarlijks onderhoud goed zaten, totdat de installateur aangaf dat we ook een inspectiecertificaat moeten hebben. Dat toont namelijk aan dat de installatie ook past bij de situatie van het gebouw. Zo is het balletje gaan rollen.”

 

“Sven Sterkendries wist meteen waar ik het over had en kon de ontbrekende documentatie achterhalen.”

Yannick Gommans, Facilitair Manager Van Happen Containers

 

Stappenplan

Yannick had al wat ervaring met sprinklersystemen bij vorige werkgevers. Hij wist dus waar hij moest beginnen. Maar al snel ontdekte hij dat een aantal belangrijk documenten ontbraken. “Intern konden we deze niet meer vinden. Toen werd het even spannend. Ik zocht uit wie jaren geleden het sprinklersysteem heeft geïnspecteerd. Dat bleek Normec FSS te zijn. Meteen pakte ik de telefoon om een afspraak te maken. Met alle documentatie die ik nog kon vinden, stapte ik jullie kantoor in Den Bosch binnen. Op hoop van zegen dacht ik nog. Maar Sven Sterkendries wist meteen waar ik het over had. Hij kende de installatie en kon zelfs de ontbrekende documentatie achterhalen.”

De volgende stap was een afspraak op locatie om de status van het sprinklersysteem te beoordelen. Het systeem had de laatste jaren weinig aandacht gekregen, maar daar kwam nu verandering in. Samen met Van Happen Containers en de installateur heeft Sven een planning opgesteld om het geheel te certificeren. “Omdat er heel veel werkzaamheden uitgevoerd moesten worden, hebben we een stappenplan opgesteld met tijdpad”, vertelt Sven. “We hebben met elkaar als doel gesteld om het sprinklersysteem binnen een jaar te certificeren”. Om daar te komen, moest er een tankinspectie, leidinginspectie, proefbranden, jaarlijks onderhoud en uiteindelijk een initiële inspectie uitgevoerd worden. Het sprinklersysteem en meldsysteem zijn van A tot Z getest tijdens de initiële inspectie. En met goed resultaat. Sven: “In juli 2020 konden we een inspectiecertificaat afgeven. In 2021 is de vervolginspectie ook afgerond met een inspectiecertificaat.”

Investering terugverdiend

Voor een goede samenwerking is het belangrijk om open en eerlijk te zijn naar elkaar. “Van Happen Containers moest even met de billen bloot. We hadden gewoon niet alles op orde, maar inmiddels wel. In een paar jaar tijd zijn we van een installatie met achterstallig onderhoud naar een volledig gecertificeerde installatie gegaan”, vertelt Yannick. “Dat was veel werk en een aardige investering, maar dat hebben we in veiligheid echt dubbel en dwars terugverdiend. Op onze locatie hebben we wel eens een brandje, dus we moeten op de installatie kunnen rekenen.”

Yannick sluit af met een tip voor andere bedrijven die bezig zijn met een inspectiecertificaat: “Breng de installateur en de inspecteur zo snel mogelijk samen. De installateur verzorgt het onderhoud en die denkt nog wel eens anders over bepaalde zaken dan een inspecteur. Door ze vanaf het begin met elkaar te laten praten, heb je daar later veel profijt van.”

Gerelateerde diensten