Inspecties

Inspectie watermistinstallatie

Watermistsysteem

Inspectie watermistinstallatie

Gebouwen en gebouwconstructies moeten beveiligd worden tegen brand en/of de gevolgen van brand. Hiervoor zijn verschillende manieren en één daarvan is het gebruik van watermist. Een watermistsysteem zorgt voor verneveling van waterdruppels. Hierdoor ontstaat een sterk koelend effect met als gevolg een temperatuurdaling. Daarnaast heeft watermist een zuurstof verdrijvend effect.

Bij een watermistsysteem kan gebruik worden gemaakt van lage- of hogedruksystemen. Lagedruksystemen opereren onder een druk van maximaal 16 bar in het leidingnet en kunnen gecombineerd worden met traditionele sprinklerinstallaties. Door een hogere druk toe te passen, is er minder water nodig dan bij traditionele sprinklerinstallaties. Hogedruk watermistsystemen opereren onder een druk van tussen de 40 en 200 bar. De benodigde installatie bij een hogedruksysteem vereist minder onderhoud in vergelijking met traditionele sprinklersystemen. Lees meer over de toepassing van watermistsystemen in de gezondheidszorg.

Waarom Normec FSS? 

  • We beschikken over vakbekwame en ervaren inspecteurs. 
  • Alle inspecteurs hebben hun eigen specialisme en brede kennis. 
  • Ons doel is om toonaangevend te zijn en te blijven in de markt.  
  • We zijn geaccrediteerd voor ISO 17020 om de kwaliteit te waarborgen. 

Wanneer een inspectie?

Indien een watermistsysteem wordt gebruikt als gelijkwaardige oplossing ten opzichte van een voorschrift uit het bouwbesluit, moet dit systeem altijd worden voorzien van een inspectiecertificaat conform het CCV inspectieschema. Uiteraard is het ook mogelijk een inspectie te laten uitvoeren op vrijwillige basis. Bijvoorbeeld om zekerheid te krijgen over de uitvoering of status van uw watermistsysteem of als second opinion.

Bij een inspectie van een watermistinstallatie wordt beoordeeld dat aan de doelstelling wordt voldaan. Deze doelstelling moet herleidbaar zijn uit het Basisontwerp (bijvoorbeeld DIOM). Tijdens de inspectie wordt de installatie gecontroleerd en de bijbehorende sturingen getest, maar ook wordt er gekeken naar bouwkundige en organisatorische zaken zoals het beheer van de installatie, opslag, etc. De exacte inspectiepunten zijn te vinden in het CCV inspectieschema.

Inspectiecertificaat

Een inspectiecertificaat is nodig om aan te tonen dat uw gebouw brandveilig is. Tijdens de inspectie worden de installaties, de bouwkundige voorzieningen en de organisatorische maatregelen beoordeeld. Als deze punten allemaal in orde zijn, dan ontvangt u van ons een inspectiecertificaat. Hiermee toont u onder andere aan de verzekeraar dat uw brandbeveiliging aan de eisen voldoet.

Vervolginspectie

Wanneer een initiële inspectie is uitgevoerd, moet vervolgens een periodieke inspectie plaatsvinden. Dit doen we om na te gaan of het beheer goed wordt uitgevoerd en of de installatie nog invulling geeft aan de gestelde doelstelling. De interval van deze inspectie is jaarlijks, of afhankelijk van de aan het object gestelde eisen.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag een offerte aan

Dit vinden klanten over Normec.

Dräger Logo
Dräger

Er is hele open communicatie tussen Dräger en Normec FSS

“Wat prettig is, is dat de inspecteurs van Normec FSS hetzelfde handelen en denken alsmede dezelfde uitgangspunten hanteren. Dat is echt een meerwaarde.”

FAQ

Alle meest gestelde vragen
op een rij.

Wat is een onderhoudscertificaat?

Een brandbeveiligingsinstallatie wordt na oplevering goedgekeurd met een installatiecertificaat. Dit certificaat is één jaar geldig en moet met jaarlijks onderhoud door een onderhoudsbedrijf worden verlengd. Is de installatie nog in orde? Dan wordt een onderhoudscertificaat afgegeven.

Wat kan ik zelf doen om een inspectie goed te laten verlopen?

Zorg allereerst dat alle benodigde documenten tijdig worden aangeleverd: certificaat, uitgangspuntendocument, logboek, rapport van oplevering of rapport van onderhoud, onderhoudscontract, eventueel vergunning van het bevoegd gezag en een actueel detailontwerp (tekeningen en berekeningen). Maar ook tijdens de inspectie op locatie moeten de documenten beschikbaar zijn voor de inspecteur.

Wat is de werkwijze van een inspecteur?

Een inspecteur inspecteert of de beoogde brandveiligheid gehaald wordt. Dit begint met een beoordeling van het basisontwerp en het detailontwerp, daarna volgt een inspectie op locatie. Lees meer over onze werkwijze.